Τρίτη 3 Ιουνίου 2008

ΒΟΥΤΙΑΝΟΙ ΛΑΚΩΝΙΑΣ


ΒΟΥΤΙΑΝΟΙ-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ
Το χωριό μας βρίσκεται 210 χιλ. από την Αθήνα 10 χιλ. πριν την πόλη της Σπάρτης (το διασχίζει ο εθνικός δρόμος Αθήνας-Σπάρτης.
Μέχρι το 1912 οι Βουτιάνοι υπάγονταν στο συγκρότημα του τέως δήμου Σελλασίας με πρωτεύουσα το Βρουλιά (σημερινή Σελλασία).Το 1912 ψηφίστηκε νόμος που άλλαξε το διοικητικό σύστημα και έγιναν οι κοινότητες .Το 1914 συνεστήθη η κοινότητα Βουτιάνων διοικούμενη από τον πρόεδρο και τετραμελές συμβούλιο.
Σήμερα είναι ένα από τα 8 δημοτικά διαμερίσματα που ανήκουν στο δήμο Οινούντος με έδρα τη Σελλασία .
Βαμβακού, Βαρβίτσα, Βασσαράς, Βουτιάνοι, Θεολόγος, Βρέσθενα, Κονιδίτσα και οι οικισμοί Μεγάλη Βρύση , Καλύβια Θεολόγου και τα Βέροια συναποτελούν τον δήμο Οινούντος.
Απέναντι του ο Ταύγετος με τον ιστορικό Μυστρά και η κοιλάδα της Σπάρτης συνθέτουν ένα έργο τέχνης απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς προτρέποντας τον επισκέπτη για μια μαγευτική πεζοπορία και μια ειδυλλιακή παραμονή.
Το βασικό προϊόν του χωριού μας είναι το ελαιόλαδο και οι επιτραπέζιες ελιές που λόγω της συστάσεως του εδάφους και των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή χαρακτηρίζονται ως άριστα δικαιολογώντας έτσι το χαρακτηρισμό του ελαιολάδου που προσέδωσε η Ε. Ε ως προστατευόμενης Γεωργικής Ένδειξης. Αξιόλογη επίσης για την περιοχή και η μελισσοκομία.

Εκτός από τον ιερό ναό των Αγίων Ταξιαρχών (πολιούχοι του χωριού) που δεσπόζει όλου του χωριού, πανέμορφο μέρος είναι η ανακαινισμένη πρόσφατα πλατεία του χωριού (το Κολωνάκι όπως εμείς το λέμε) με τον αιωνόβιο πλάτανο. Το σημείο συνάντησης, το μεγάλο πανηγύρι του χωριού όμως γίνεται στο ξωκλήσι Άγιος Γεώργιος πάνω στον ομώνυμο λόφο με τη μαγευτική θέα. Παράδοση πολλών ετών με αγώνες δρόμου, ιπποδρομίες και ξακουστό λαϊκό πανηγύρι μετά την περάτωση της θείας λειτουργίας και της αρτοκλασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: